Thursday, May 29, 2014

Pizza party




Na quinta onde estou agora, FlipJack Ranch, têm por habito fazer uma pizza party mais ou menos todos os meses. Convidam amigos e vizinhos, e cada pessoa faz a pizza que quer. Uma mesa comprida é dividida em duas partes: num lado, uma superfície de trabalho onde se estende a massa, previamente feita (por mim, desta vez!), e do outro lado, uma série de ingredientes, desde queijos a carnes e vegetais, molhos e outros condimentos. No topo da mesa está um imponente forno a lenha. 

A pizza de saída foi a deliciosa tarte flambée feita pela Robin, a dona da quinta. Na verdade e como o nome deixa intuir, tarte flambée não é teoricamente uma pizza mas é como se fosse. Esta especialidade Alsaciana, é feita em massa de pão coberta com crème fraîche ou queijo creme, cebola e bacon.


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On the farm that I'm staying now, the FlipJack Ranch, they do a pizza party more or less every month. They invite friends and neighbors and each person makes their own pizza. A long table is divided into two parts: on one top there's a place to roll out the pizza dough (which was made by me this time!), and on the other top, there's a great range of ingredients, like cheeses and meats, vegetables, sauces and other seasonings. On the end of the table there's a grand wood-fired oven. 

The first pizza to come out was the delicious tart flambé made by Robin, the farm owner. As you've might have noticed by the name, tart flambéed is not theoretically a pizza but practically it is. This Alsatian specialty is made of bread dough topped with crème fraîche or cream cheese, onions and bacon. 



Para a massa de pizza (receita adaptada do livro The Bread Baker's Apprentice que dá para 8 bases de pizza pequenas - 15 a 20cm de diâmetro) 

4 1/2 chávenas de farinha de trigo para pão
1 3/4 c.chá de sal
1 pacote de fermento seco (7g) 
1/4 de c.chá de açúcar
1/4 chávena de azeite
3/4 chávena de água morna
1 chávena de água fria

Comece por misturar o fermento e o açúcar com a água morna. Deixe repousar até o líquido ter uma ligeira camada de espuma. Num food processor misture a farinha e o sal. Junte o azeite, a água com o fermento e a restante água fria. Deixe o food processor trabalhar até a massa estar uniforme e quase a formar uma bola. Polvilhe um pouco de farinha numa superficie, de preferência de pedra, e retire a massa do recipiente do food processor. A massa vai estar bastante mole. Polvilhe um pouco de farinha nas mãos e forme uma bola com a massa. Pincele a massa com azeite, cubra com filme aderente e deixe repousar num recipiente bem grande durante pelo menos duas horas. A massa vai dobrar/triplicar de tamanho. Passadas as duas horas, guarde no frigorifico até cerca de duas horas antes de usar. Se cozer as pizzas para o jantar, o ideal é fazer a massa pouco depois da hora do almoço. Se for para o almoço, então o ideal e fazer no dia anterior e deixar a massa no frigorífico durante a noite. Duas horas antes de usar tire a massa do frigorífico e corte em 8 pedaços com a ajuda de uma faca. Molde 8 bolinhas e deixe repousar por mais 2 horas.

Para a tarte flambée, comece por estender a massa de pizza e coloque-a sobre uma superficie polvilhada com semolina. Espalhe cerca de 2 colheres de sopa de crème fraîche por cima, como se fosse o molho de tomate numa pizza tradicional. Polvilhe com cebola às rodelas, pedaços de bacon* e queijo ralado. Leve ao forno a lenha durante 3 a 5 minutos.

*A cebola e o bacon foram previamente cozinhados numa frigideira.


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For the Pizza dough (adapted from the book The Bread Baker's Apprentice enough for 8 small pizza - 15 to 20cm diameter)


4 1/2 cups bread flour
1 3/4 tsp salt
1 packet of active dry yeast (7g)
1/4 tsp sugar
1/4 cup olive oil
3/4 cup lukewarm water
1 cup cold water

Start by proofing the yeast by mixing it with the warm water and the sugar until lightly frothy. Mix the flour and salt in a food processor. Add the olive oil, the water with yeast and the cold water. Let the food processor work until the dough is all mixed and starting to form a ball. Dust, a preferably stone surface, with flour and drop the dough on top of it. Dust your hands with flour as well and lightly form a ball with the dough. Brush the dough with olive oil, wrap it in cling film and leave it to rest inside a big bowl for at least two hours. The dough will double/triple its size. Put it in the fridge until two hours before using it. If you want pizza for dinner you can make the dough after lunch. If you want it for lunch, make the dough the day before and leave it the fridge overnight. Two hours before baking, take the dough out of the fridge, and cut it into 8 pieces with the help of a knife. Form 8 balls and leave them to rest for another 2 hours.


For the tart flambée start by rolling the dough and place it over a baking sheet dusted with semolina. Spread about 2 tbsp of crème fraîche on top of the dough, just like you would do with the tomato sauce on a traditional pizza. Sprinkle sliced onions, pieces of bacon* and grated cheese. Bake in a wood-fired oven for 3 to 5 minutes.

*The onions and the bacon were previously cooked in a frying pan




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Friday, May 16, 2014

Countdown


A minha viagem está a chegar ao fim. Só mais um mês e estou de regresso a Portugal. Não por muito tempo, mas eu conto-vos a próxima aventura em breve. Agora estou mesmo é a aproveitar os últimos momentos. 

Depois de uma curta estadia no Canadá, volto amanhã para os Estados Unidos, para Seattle mais precisamente, e ainda tenho que definir onde vou passar as próximas semanas.

Tudo tem sido uma aventura e neste momento sinto-me meio confusa. Por um lado já começo a ter saudades de algumas coisas em Portugal - família, amigos, conforto. Por outro, não tenho palavras para descrever como sabe bem definir minha vida com poucos dias de antecedência, agarrar nas malas, apanhar um autocarro, comboio, avião, o que for, e partir para um sítio desconhecido. A verdade é que estou com algum receio do que vou sentir quando chegar a Portugal e como vou lidar com isso. Eu saí  com uma determinada vida e vou voltar para uma completamente diferente. Nada da minha rotina anterior à viagem vai ser como era e começo a pensar que o verdadeiro desafio é o "voltar" e não a viagem. 

Problemas existenciais à parte, há algum tempo que não deixo aqui links que tenho gostado. Este artigo por exemplo - The Art of Eating - deixou-me cheia de vontade de ser contratada por um artista para cozinhar almoços no seu estúdio; pode ser em Manhattan claro, mas em Lisboa também está bem. 

Esta e outras músicas do mesmo álbum têm sido uma constante durante as últimas semanas.

Outro podcast que vale a pena ouvir - This American Life - tem temas e histórias impressionantes, exploradas de pontos de vista originais.

100 Layer Lasagna

Adorei estas fotografias e este pequeno filme.

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My trip is almost ending. One more month and I'll return to Portugal. Not for long though, but I'll let you know about my next adventure soon. For now, I'm just enjoying these last moments. 

After a short stay in Canada, I'm going back to the United States, to Seattle more precisely, and I still have to figure out where am I going to spend the next few weeks.

Everything has been an adventure and right now I feel a bit confused. On one side I'm starting to miss a few things about Portugal - family, friends, comfort. On the other, I just don't have enough words to describe how good it feels to decide my life within just a few days in advance, grab my bags, catch a bus, train, plane, whatever, and just head to a place I've never been before. Truth be said I feel uncomfortable about my return to Portugal and I'm not sure how am I going to deal with that. The life I had when I left won't be at all similar with the one that is waiting for me when now. My previous routine won't exist and I'm starting to think that the true challenge is "returning" and not going way on a long trip.

But I don't want my existential problems to take over so here are a few links I've enjoyed lately. This article, for example - The Art of Eating - left me eager to work as a cook at an artist's studio; it can be in Manhattan, of course, but in Lisbon is just as fine.

This music and others from the same album have been on repeat in the past weeks.

Another podcast worth listening to - This American Life - the subjects and stories are amazing and presented from an original and unexpected point of view. 

100 Layer Lasagna

Loved these photos and this short film.


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Thursday, May 01, 2014

Desert Island… Dishes!


Os dias que passei em casa da Constança na Nova Zelândia foram muito bons para trocar ideias sobre blogs, sites e outros conteúdos digitais. Acima de tudo, estou-lhe eternamente grata por me ter apresentado o podcast Desert Island Discs. É um podcast fabuloso, super interessante e que me tem feito imensa companhia durante a viagem. Oiço enquanto estou a arrancar ervas daninhas nas hortas, enquanto estou dentro de autocarros durante horas a fim, enquanto estou a guiar no meio de estradas desertas ou a passear em ruas debaixo de chuva. Para quem não conhece o programa a ideia é muito simples: um convidado vai naufragar numa ilha deserta e tem que escolher oito músicas para levar consigo para a ilha e falar sobre as razões da escolha, num tom biográfico. Adicionalmente, escolhe um livro, que não pode conter ideias práticas de como sobreviver numa ilha deserta, e um luxo, que não pode servir para sair da ilha ou para estabelecer contacto com o resto do mundo. A apresentadora é fantástica e os convidados são pessoas que se distinguiram nas mais variadas áreas, seja arte, política, negócios, desporto, moda, música. É comovente, divertido, intimista e educativo. 

O meu percurso foi igual ao da Constança: comecei por ouvir os das pessoas mais conhecidas - Goldie Hawn, Dustin Hoffman, Martina Navratilova, Jamie Cullum - mas poucos episódios depois já estava fascinada com nomes como Claire Bertschinger, Mairi Hedderwick, Conrad Anker, Jasvinder Sanghera e Noah Stewart. 

A verdade é que quando não estou a ouvir o DID, estou a imaginar quais seriam as músicas que escolheria. Mas rapidamente a minha mente divaga para assuntos relacionados com comida e, sem querer, já estou é a pensar em oito pratos que levaria comigo para uma ilha deserta. Comida sem a qual não poderia passar ou que me marcou ou que me faz lembrar alguém em especial. 


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The days that I've spent in Constança's house in New Zealand were very good to chat about blogs, websites and other digital contents. Above all I'm grateful for her having introduced me to the podcast Desert Island Discs. It's a fabulous podcast, extremely interesting, which have been keeping me company during this trip. I hear it while weeding the vegetable gardens, while inside the bus for hours on end, while I'm driving on desert roads or strolling along streets under the rain. For those who don't know the program the concept is very simple: a guest is going to be castaway on a desert island and has to choose eight musics to take with him to the island and talk about these choices in a biographical way. Additionally, the guest also chooses a book which cannot contain practical ideas of how to survive on a desert island, and a luxury which cannot be used to escape from the island or make any kind of contact with the rest of the world. The presenter is amazing and the guests are people who have distinguished themselves in very different subjects, like art, politics, business, sport, fashion, music. It's touching, funny, intimist and educational.

My experience was just the same as Constança's: I started by listening to the interviews with more well known guests - Goldie Hawn, Dustin Hoffman, Martina Navratilova, Jamie Cullum - but a few episodes later I was fascinated with names like Claire Bertschinger, Mairi Hedderwick, Conrad Anker, Jasvinder Sanghera and Noah Stewart. 

Truth be said that when I'm not listening to DID I'm imagining what musics would I choose. But quickly my mind wanders to food related subjects and without even noticing it I'm thinking about which eight dishes would I take with me to a desert island. Food that I couldn't live without or that has an important place in my life or that reminds me of someone special.










































Fazer uma lista assim tão restrita não é fácil e claro que tive que deixar de fora algumas coisas que adoro, como empadas de galinha e qualquer sobremesa de chocolate. Depois de muita reflexão, aqui estão os meus Desert Island Dishes!


Sanduíche de pasta de atum com tomate, pepino e alface
Não há nada que me faça lembrar mais o verão e o bom tempo do que isto. O pão tem que ser tipo Alentejano e o atum, de preferência Tenório. O café Orpheu tinha uma tosta deliciosa de atum que era o que pedia sempre que ía lá, acompanhada de sumo de laranja natural e uma meia de leite de soja. Infelizmente, na última vez lá passei tinham retirado esta tosta da ementa. Uma pena.

Granola com iogurte natural
É a melhor maneira de começar o dia. Adoro a combinação da granola estaladiça com o iogurte cremoso. Eu gosto de granolas com muitos ingredientes: muito côco, chocolate, banana, amêndoas e avelãs, além da aveia, trigo sarraceno e sementes de girassol.

Torradas com manteiga e doce de laranja amarga
É a segunda melhor maneira de começar o dia e a que me faz lembrar a minha mãe e a minha avó.

Chá Earl Grey
É o meu chá preferido.

Pizza de Trufa
Acho que foi o meu amigo António que me falou desta pizza pela primeira vez e acho que foi ele que me deu a experimentar a da pizzaria Casanova. Fiquei completamente rendida ao sabor das trufas, é incomparável e insubstituível. E o facto de vir numa pizza só faz com que goste ainda mais!

Brócolos salteados com azeite e alho
Não consigo passar sem um prato de vegetais salteados em alho e azeite. Pode ser brócolos, grelos, nabiças, acelgas ou espinafres, ou até rama da beterraba. Gosto de espremer umas gotas de limão e de salpicar uns grãos de sal mesmo antes de comer.

Bentô
Esta escolha é bastante recente e tem a ver com a viagem que estou a fazer. Tem sido a minha comfort food durante esta viagem. Sempre que quero uma refeição completa e saciante, procuro um restaurante japonês e peço uma Bentô box, pode ser de salmão ou de frango Teriyaki, sempre com salada, tempura, arroz e sushi. Devoro tudo até ao último bago de arroz

Prato das Nações do restaurante Miss Saigon
A Cláudia, chef e dona do restaurante, tentou incorporar num prato vários ingredientes de todo o mundo. O resultado é único: um bolinho tipo hamburguer aromatizado com várias especiarias, um molho cremoso de ervas aromáticas, papas de milho, salada de abacate e pepino, arroz branco e salada. Além dos sabores, são as texturas que fazem deste prato um dos meus preferidos de sempre.



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It's not easy doing such a restricted list and of course I had to leave behind a couple of things that I adore, like chicken pies and chocolate desserts. After much consideration, here are my Desert Island Dishes!

Tuna salad, tomato, cucumber and lettuce sandwich

There's nothing that screams summer and good weather like a tuna sandwich. The bread has to be of a  sourdough type, and the tuna, preferably Tenório (which is a Portuguese brand for canned tuna). Orpheu Café in Lisbon used to have a delicious tuna pressed toast, which I ordered every time I would go there along with a freshly squeezed orange juice and a soya milk latte. Unfortunately they don't have it anymore on their menu and that's a pity. 

Granola with yogurt
It is the best way to start the day. I love the combination of crunchy granola with creamy yogurt. The more ingredients I have in the granola the better: lots of coconut, chocolate, banana, almonds and hazelnuts, besides oats, buckwheat and sunflower seeds.

Toast with butter and marmalade
It is the second best way to start the day and it reminds me of my mother and my grandmother .

Earl Grey tea
It's my favorite tea.

Truffle Pizza

I think it was my friend António who introduced me to this pizza for the first time in a restaurant in Lisbon called Casanova. I was completely surrendered to the flavor of truffles, which is incomparable and irreplaceable. And the fact that it comes in a pizza just makes it more enjoyable!

Broccoli sauteed with garlic and olive oil

I can't do without a dish of sautéed vegetables in garlic and olive oil. It can be broccoli, turnip greens, chard or spinach, or even beet greens. I like to squeeze a few drops of lemon juice and sprinkle grains of salt before eating it.

Bento box

This choice is fairly recent and it has to do with the trip I'm doing. It has been my comfort food during this trip. Whenever I want a full and satisfying meal, I look for a Japanese restaurant and ask for a bento box, either with Teriyaki salmon or chicken, always with salad, tempura, rice and sushi. I eat it all down to the last grain of rice.

Prato das Nações from the restaurant Miss Saigon, in Lisbon

Cláudia, chef and owner of the restaurant, tried to incorporate in one single dish various ingredients  from around the world. The result is unique: a patty flavored with various spices, a herby creamy sauce, corn mash, avocado and cucumber salad, white rice and salad. In addition to the flavors, the textures are what makes this dish one of my favorites ever.





























Estas fotos foram tiradas na viagem que eu e o m. fizemos no ano passado às Filipinas e são o mais próximo que tenho de estar naufragada numa ilha deserta!


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These photos were taken on the trip me and m. did to the Philippines last year and the closest I've been to being castaway on a desert island!

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