Wednesday, March 04, 2009

"Classic Udra Cake" - Lemon and poppy seed flavour

Acho que vou adoptar este modelo de bolos de aniversário para a empresa: uma base clássica com uma cobertura cremosa. À semelhança do Classic Chocolate Cake, é muito fácil e rápido de fazer. A receita é uma adaptação retirada do meu primeiro livro só de bolos: “Mary Berry’s Ultimate Cake Book”.


Lemon and poppy seed cake

200g soft butter
300g sugar
350g self-raising flour
1 tsp baking powder
4 eggs
8 tbsp milk
1 tbsp poppy seeds
Finely grated rind of 2 lemons


For the topping:
200g mascarpone cheese
4 tbsp crème fraîche
4 tbsp lemon curd
Grated lemon rind to decorate

Pre-heat the oven to 180ºC. Lightly grease and base line a 23cm spring-release tin with greaseproof paper. Measure all the ingredients for the cake into a large bowl and beat well for about 2min until smooth and well blended. Turn the mixture into the prepared tin and level the surface.
Bake in the pre-heated oven for about 35-40 min. Leave to cool in the tin for a few moments, then turn out, peel off the paper and finish cooling on a wire rack.
To make the topping measure all the ingredients into a bowl, mix well until smooth and refrigerate. Before serving, spread the topping over the cake and decorate with more grated lemon rind.


Nota: pode-se comprar lemon curd já feito; eu usei um restinho que tinha comprado no bazar de Natal do Convento dos Cardais.
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2 comments:

  1. O difícil deve ser manter a linha!

    Conto contigo no Lançamento no Palácio de São Vicente. (catering Penha Longa :))
    (dia 10, às 19h)

    Beijinhos

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  2. Oops... sabes que queria muito ir mas vou para a neve este fds e só volto no dia 11 :( mas boa sorte no lançamento! Tenho a certeza que vai ser um sucesso!
    beijinhos

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